Oțet de miere
Turte din miere
Hidromel
Creme și produse cosmetice
Se prepară doar din apă şi miere; procesul este lung, căci transformarea mierii în oţet durează circa un an: 6 luni ca să fermenteze, proces ce transformă mierea în mied – adică într-un fel de vin de miere, caci, exact ca la vin, alcoolul se obţine direct din zaharuri, şi alte 6 luni ca miedul să se transforme în oţet.
Este ideal pentru asezonarea vinegretelor fine şi pentru prepararea dressing-urilor (sosuri reci) pentru salate, pui şi fructe de mare. În principiu trebuie alăturat ingredientelor cu gust ne-pregnant, ca să-şi poată pune în valoare savoarea fină şi rafinată.
HIDROMEL
Sursă:
https://www.realitatea.net/stiri/actual/ce-este-de-fapt-hidromelul-si-ce-beneficii-are-pentru-organism_ 5dcc91e8406af85273cedcf9
Denumit şi „băutura zeilor”, hidromelul sau miedul este o băutură ce se obţine din fermentarea mierii de albine, devenind o băutură dulce, slab alcoolizată, pe care doar vechii apicultori ştiau să o facă. Reţeta după care se prepară băutura este foarte veche şi deloc uşoară.
Se amestecă apă fierbinte cu miere de albine într-o anumită proporţie, se adaugă polen, căpăceală, păstură, iar pentru a obţine un vin aromatizat se adaugă flori de soc, busuioc sălbatic, cuişoare etc. şi se poate adăuga câteva găleţi de struguri albi, iar la final se adaugă zeamă de lămâie pentru a obţine un mied limpede. Ca fermenţi se utilizează „căpăceala” de la faguri, respectiv ceara care formează capacul fagurelui.
După ce a fermentat între şase şi opt săptămâni, băutura se transferă în butoaiele din lemn de brad, unde să lasă „la învechit”. După limpezire, din aproximativ 100 de litri de materie primă rezultă circa 30 de litri de mied limpede (limpezirea poate dura chiar şi un an). Din butoaie, băutura se pune în sticle cu dopuri de plută.
Hidromelul este o băutură cunoscută din antichitate, fiind apreciată de greci şi romani. Legenda spune că hidromelul era o băutură rezervată zeilor, fiind apreciată pentru proprietăţile date de mierea, polenul și plantele aromatice.
În prezent puțini apicultori produc hidromel datorită faptului că legislația nu îi ajută, produsul fiind considerat o băutură alcoolică și supunându-se unei legislații mai complicate, diferite de cea a producătorilor tradiționali.
Hidromelul conține vitaminele C, A, D, K, complexul de vitamine B, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, crom și iod.
Este o băutură alcoolică slabă care se obține în urma fermentării mierii de albine amestecate cu apă și polen.
Rețetă clasică de hidromel – Într-o sticlă de un litru se pune la un litru de apă plată 6 – 8 linguri de miere polifloră de albine, curată, şi o linguriță de polen. La temperatura camerei se lasă la macerat două zile cu capacul bine închis. În cele două zile se mai agită sticla de câteva ori pe zi (3-4 ori). Așa se obține o băutură ușor alcoolizată, acrișoară, acidulată. Se poate consuma două-trei pahare pe zi, cu circa 20 de minute înainte de masă.
Beneficiile hidromelului: este vitaminizant, are enzime și hormoni naturali, bun afrodiziac, ajută în remedierea impotenței, are efecte ușor vasodilatatoare, bun pentru menopauza prematură, sporește pofta de mâncare, defavorizează insomnia, calmează tusa, este diuretic și purgativ, ajută în recuperarea de după infarct sau accident vascular, în cazul bolilor de inimă degenerative, ischemie cardiacă, sinuzită, rinită, bronșită, astm, pneumonie, TBC, etc.
Se pot face cure de până la 20 de zile sau 60 de zile, în funcție de afecțiune și starea generală de sănătate, dar indicat ar fi consultarea unui medic de specialitate înainte de începerea unei astfel de cură pentru evitarea unor reacții adverse ( vreun tratament medicamentos sau alergie la miere sau polen).
CREME ȘI PRODUSE COSMETICE
Surse http://www.allderma.ro/index.php?route=journal2/blog/post&journal_blog_post_id=15
https://www.elemental.eu/ro/814-ceara-de-albine.htm
Apicultorii promovează virtuțile produselor apicole, încercând astfel readucerea celor interesați încrederea în ”produsele stupului”.
Calitățile extraordinare ale mierii – medicament si aliment prețios in același timp –, dar și a celorlalte produse apicole, sunt cunoscute încă din antichitate, când mierea era considerată hrană vie. Încetul cu încetul de la consumul produselor apicole (miere, păstură, polen, fagure, propolis, etc.) , s-a trecut la integrarea acestor produse apicole in preparatele cosmetice.
Eficienta produselor apicole este pe deplin relevata de știința cosmetica moderna care pune accentul pe rolul stimulator, pe acțiunea nutritiva de revitalizare a tenului si pe efectele terapeutice ale produselor apicole utilizate in preparatele cosmetice.
Ceara de albine este unul dintre cele mai utilizate produse apicole. Ea este ingredient de baza intr-o serie larga de preparate cosmetice (cremele de mâini, cremele de fata, balsam de buze).
Este un ingredient natural folosit din vechime în produsele cosmetice, medicinale și pentru prepararea lumânărilor. Conferă pielii emoliență și catifelare, deci a fost apreciată din cele mai vechi timpuri. Are efect calmant și ajută pielea să-și mențină hidratarea. Are și rol de barieră de protecție, formând un strat fin pe piele. Ceara de albine purificată, care prin filtrare și tratare termică devine albă și cu un miros mai puțin pregnant față de varianta galbenă, dă libertate la crearea compozițiilor fără influență asupra culorii sau parfumului rezultat. Este un ingredient util pentru crearea de creme, unguente, alifii și balsamuri cu textură frumoasă, rujuri și alte cosmetice decorative.
Ceara de albine poate fi inclus ca ingredient pentru prepararea de compoziții cosmetice, emulsii și creme mai lejere, unguente, balsamuri, creme anhidre. Poate fi folosită ca ingredient în produse de machiaj: rujuri, rimel, balsam de buze, și la prepararea de unguente din uleiuri vegetale lichide. Aceste produse trebuie păstrate la loc uscat și răcoros, ferit de lumina directă.
Date de siguranță, precauții în utilizare: a nu se folosi de persoanele sensibile la produse apicole; uz cosmetic.
Mierea de albine, cel mai cunoscut produs apicol, se poate folosi în compoziția săpunului pentru ten, măști pentru ten si corp, contribuind la hidratarea si regenerarea pielii. Calitățile mierii pot fi potentate prin asocierea cu gălbenușul de ou si uleiul de măsline sau prin amestecarea cu lapte sau smântâna si miezul unui avocado. Prin combinarea mierii cu diverse ingrediente obținem cele mai ”eco” si ”bio” preparate cosmetice.
LOGO